‘De Vlaamse energiefactuur stijgt met 40 procent’, konden we afgelopen week regelmatig lezen in het nieuws. Energieprijzen veranderen constant, logisch dus dat de factuur de ene keer stijgt en de andere keer daalt. Maar waardoor worden die prijsveranderingen eigenlijk veroorzaakt?
Om te beginnen is het goed om te weten hoe je energiefactuur precies is opgebouwd. Je betaalt namelijk elke maand één bedrag voor drie afzonderlijke onderdelen, te weten de energiekost (de prijs die je voor energie betaalt), de nettarieven (de transport- en distributiekosten) en de heffingen (de taksen en toeslagen). Daarnaast bestaat de energiekost ook weer uit verschillende onderdelen, zoals de kosten voor groene stroom en de administratiekosten. Deze onderdelen hebben allemaal invloed op de totale prijs die je betaalt. Dat klinkt echter minder ingewikkeld dan het is.
Bron: Creg.
De energieprijzen veranderen namelijk constant en dat kan meerdere oorzaken hebben. Een voorbeeld daarvan is een stijging van de inflatie die de huidige energietarieven in Vlaanderen omhoog duwen. Het afgelopen halfjaar zijn de energieprijzen alleen maar gestegen, nadat ze maandenlang alleen maar zijn gedaald. Dat kun je terugzien hieronder in het overzicht. Zoals je kunt zien maken de prijzen in Frankrijk, Nederland en Duitsland dezelfde ontwikkeling door.
Behalve een stijging van de inflatie, wat de hoogte van de energiefacturen in Vlaanderen de laatste tijd negatief beïnvloed heeft, zijn er nog een aantal andere oorzaken van de energieprijs aan te wijzen. Zoals:
Een stijging of daling van de energieprijs kan dus het gevolg zijn van vele gebeurtenissen. Het enige waar je zelf effect op kunt hebben, is de hoeveelheid energie die jij gebruikt. Een contract afsluiten bij een goedkope energieleverancier kan al heel veel schelen. Benieuwd geworden naar wat je daarmee kan besparen? Probeer het eens met energie vergelijken.