Blog

Veranderingen van de energieprijs: van wind tot wisselkoers

Veranderingen van de energieprijs: van wind tot wisselkoers

‘De Vlaamse energiefactuur stijgt met 40 procent’, konden we afgelopen week regelmatig lezen in het nieuws. Energieprijzen veranderen constant, logisch dus dat de factuur de ene keer stijgt en de andere keer daalt. Maar waardoor worden die prijsveranderingen eigenlijk veroorzaakt?

Je energierekening

Om te beginnen is het goed om te weten hoe je energiefactuur precies is opgebouwd. Je betaalt namelijk elke maand één bedrag voor drie afzonderlijke onderdelen, te weten de energiekost (de prijs die je voor energie betaalt), de nettarieven (de transport- en distributiekosten) en de heffingen (de taksen en toeslagen). Daarnaast bestaat de energiekost ook weer uit verschillende onderdelen, zoals de kosten voor groene stroom en de administratiekosten. Deze onderdelen hebben allemaal invloed op de totale prijs die je betaalt. Dat klinkt echter minder ingewikkeld dan het is.

veranderingen energieprijs
Bron: Creg.

Stijgende energieprijzen

De energieprijzen veranderen namelijk constant en dat kan meerdere oorzaken hebben. Een voorbeeld daarvan is een stijging van de inflatie die de huidige energietarieven in Vlaanderen omhoog duwen. Het afgelopen halfjaar zijn de energieprijzen alleen maar gestegen, nadat ze maandenlang alleen maar zijn gedaald. Dat kun je terugzien hieronder in het overzicht. Zoals je kunt zien maken de prijzen in Frankrijk, Nederland en Duitsland dezelfde ontwikkeling door.

Oorzaken van energieprijs veranderingen

Behalve een stijging van de inflatie, wat de hoogte van de energiefacturen in Vlaanderen de laatste tijd negatief beïnvloed heeft, zijn er nog een aantal andere oorzaken van de energieprijs aan te wijzen. Zoals:

  • Wisselkoersen in het buitenland
    Doordat er in dollars wordt gehandeld in de energiemarkt, heeft de wisselkoers tussen de euro en de dollar natuurlijk meteen invloed op wat er in België gebeurt. Wanneer er schommelingen zijn in de aardoliekoers, veranderen ook meteen de prijzen van de motorbrandstoffen en vloeibare brandstoffen (huisbrandolie) mee.
  • Beslissingen door de overheid
    Denk hierbij aan de invoering van de turteltaks of andere belastingen die ingevoerd, verhoogd of verlaagd worden.
  • Energievoorziening in het buitenland
    Het overschot van wind- en zonne-energie in Duitsland zorgt ervoor dat we goedkoper energie kunnen inkopen. Maar ook een natuurramp kan negatieve gevolgen hebben voor onze energiefactuur. Zo heeft de tsunami in Japan er destijds voor gezorgd dat de kernreactor gesloten moest worden.
  • Het weer
    Een koude winter? Dan maken we met z’n allen vaker en langer gebruik van de verwarming. Een warme zomer daarentegen, zorgt weer voor een lagere energierekening. De productie van windenergie hangt af van hoe hard het waait en dat hangt vaak samen met bepaalde seizoenen. Hoe beter de weersomstandigheden, hoe goedkoper de energieprijzen. Hoe schaarser energie wordt, hoe duurder. Zo staat alles met elkaar in verbinding.
  • De politiek
    Onrust in de politiek kan zorgen voor duurdere energie. Zo heeft Rusland verschillende keren de gaskraan dichtgedraaid doordat het een conflict met Oekraïne had. Toen pas werd duidelijk hoe afhankelijk Europa eigenlijk was van het gas van Rusland.

Een stijging of daling van de energieprijs kan dus het gevolg zijn van vele gebeurtenissen. Het enige waar je zelf effect op kunt hebben, is de hoeveelheid energie die jij gebruikt. Een contract afsluiten bij een goedkope energieleverancier kan al heel veel schelen. Benieuwd geworden naar wat je daarmee kan besparen? Probeer het eens met energie vergelijken.

 

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven