Blog

Leegstand? Wat te doen bij de keuze voor energieleverancier?

Leegstand? Wat te doen bij de keuze voor energieleverancier?

U heeft een woning maar deze staat momenteel leeg? U bent er bijvoorbeeld nog in aan het verbouwen of u heeft geen huurder meer. U kiest in dit geval het beste voor een leverancier dat een leegstandcontract kan aanbieden. Wij helpen u graag de mogelijkheden op een rij te zetten.

De opties bij leegstand voor uw energieleverancier keuze

Als woningbeheerder kunt u een leegstandstarief kiezen voor de periode tussen twee huurders. Met het algemeen contract voor Leegstand betaalt u normaliter geen vaste vergoeding, maar wel een hogere prijs per kWh. Dit tarief is voordelig bij een zeer laag energieverbruik in afwachting van een nieuwe huurder of koper maar kan flink oplopen als er bijvoorbeeld verbruik voor verbouwwerkzaamheden van toepassing is.

Overigens bieden niet alle leveranciers een leegstandscontract of leegstandstarief aan. Dat is namelijk extra optie boven op een standaard contract dat voorziet in een extra laag voorschotbedrag.
Wij raden voor een leegstand optie aan om te kiezen voor de leverancier Mega. Zij hebben niet alleen heel vaak de goedkoopste energie, maar ook als een van de weinigen de optie voor een leegstandscontract.

Via leverancier Mega krijgt u een lager voorshotbedrag voor uw leegstand contract met de laagste prijs per kWh.
Om zeker te zijn dat uw een leegstandcontract regelt voor energie, kunt u in het formulier de optie selecteren voor leegstand.

Zodra uw huis leeg komt te staan is het verstandig om samen met de vorige bewoner allereerst een energieovernamedocument in te vullen. Dit is aan te raden zodat er over de overname en meterstanden geen onduidelijkheden kunnen ontstaan nadien.

Ondanks dat uw huis nu leeg staat moet u toch een contract afsluiten bij een energieleverancier. U staat dan voor de keuze om ofwel een regulier contract af te sluiten, waarbij u kiest voor een zo laag mogelijk maandelijks voorschot. Ofwel u zoekt een leverancier die het leegstandstarief aanbiedt. Hierbij zijn uw maandelijkse vaste kosten minimaal. Maar er is wel een addertje onder het gras: zodra u elektriciteit verbruikt, ligt u kWh prijs hoger dan bij een regulier contract. De meest ideale oplossing zal dit tarief daarom dan vaak niet zijn bij bijvoorbeeld verbouwingen.

Besluit u een regulier contract af te sluiten? Met onze energie vergelijker kunt u de goedkoopste energieleverancier zoeken.

Een ander alternatief is om uw meters volledig te laten afsluiten. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw distributienetbeheerder om dit te organiseren. Dit is zeker een optie als u verwacht dat het huis voor een zeer lange leeg zal staan. Wij raden u aan om in dat geval de kosten naast elkaar te zetten. Het laten afsluiten en daarna weer aansluiten van de meters kost bijvoorbeeld bij Infrax al snel zo’n 250 euro. Neem hierbij in uw overweging ook mee dat het huis in de winter dan niet kan worden opgewarmd. Met alle mogelijke gevolgen van bevroren leidingen vandien.

Ons advies: kies voor een regulier contract zodat u wel kan profiteren van de eenmalige kortingen die de energieleverancier aanbiedt. Deze krijgt u namelijk niet bij de leegstandstarieven. Daarnaast heeft u dan meteen een laag kWh tarief, mocht u tijdens bijvoorbeeld verbouwingen stroom nodig hebben of u wilt in de winter u huis warm stoken.

 

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven