Met een dubbele meter, oftwel een dag- en nachtmeter, krijgt u elektriciteit in de nachturen aan een voordeliger tarief. Omdat er ’s nachts minder vraag is naar elektriciteit, kan de energieleverancier deze op dat moment goedkoper aan u leveren. Het begrip nachtmeter is overigens wat verwarrend: want dit verlaagde tarief geldt ook in het weekend, maar niet op wettelijke feestdagen die vallen op maandag tot en met vrijdag.
Wilt u weten wanneer uw nachttarief ingaat? Hier kunt u de tijden opvragen voor uw postcode.
Als u op uw elektriciteitskast kijkt en u ziet enkel één telwerk dan heeft u een enkele meter. Ziet u twee telwerken dan heeft u een dubbele meter. Vaak ziet u bij de telwerken van een dag en nachtmeter ook een zonnetje en maantje staan om aan te geven wat de dag en wat de nachtmeter is.
Het grote voordeel van de dubbele meter is het goedkopere nachttarief. Maar wist u ook dat het dagtarief voor een dubbele meter hoger is dan het tarief bij een enkele meter?
Op onze desk hebben we meerdere calculaties erop losgelaten om te zien of het veel scheelt om een dubbele meter te hebben. De berekeningen zullen we achterwege laten in dit artikel, maar opvallend is de uitkomst. U zal minstens driekwart van uw verbruik in de nacht moeten laten plaatsvinden om goedkoper uit te zijn met een dubbele meter. Erg eenvoudig zal dit niet zijn voor de meesten, die overdag ook de koelkast en vriezer aan moeten laten staan of bijvoorbeeld een waterbed. Het verbruik hiervan loopt gewoon 24 op 7 door. Zelfs al zou het u lukken om driekwart van uw verbruik in de nachturen te laten plaatsvinden dan zal u dit geen twintig euro opleveren op jaarbasis voor een huishouden met een gemiddeld verbruik.
Dat kan zeker. Het omschakelen van een enkele naar dubbele meter is mogelijk tegen een kostenvergoeding voor de plaatsing ervan. Andersom is het gemakkelijker: bij een dubbele meter kan je ervoor kiezen om enkel gebruik te maken van één van de telwerken. In beide gevallen kunt u contact opnemen met uw netbeheerder om dit aan te laten passen.
Op basis van onze berekeningen neigen wij naar de enkelvoudige meter, mede door de inflexibiliteit die het geeft om constant op de klok te moeten letten wanneer men een wasje wilt gaan draaien. Kijk gerust op onze simulator om te zien hoeveel het voor uw energieverbruik scheelt door de berekening uit te voeren voor zowel een enkelvoudige als dubbele meter.