Groene energie
Groene energie, ofwel duurzame energie, is een vorm van energie die is opgewekt op een milieuvriendelijke manier. Voorbeelden van groene energie zijn zonne-energie en windenergie.
Groene energie, ofwel duurzame energie, is een vorm van energie die is opgewekt op een milieuvriendelijke manier. Voorbeelden van groene energie zijn zonne-energie en windenergie.
Zeker met het oog op de toekomst is het van belang meer gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Fossiele brandstoffen raken op en stoten CO2 uit, wat het milieu niet ten goede komt. Zo zorgen fossiele brandstoffen voor de uitstoot van stikstofoxiden en zwaveldioxide, waardoor water, de bodem en de lucht verzuren. Dit zorgt ervoor dat de bodem vol zit met schadelijke stoffen wat tot gevolg heeft dat bomen en planten niet meer goed kunnen groeien. Een ander voordeel voor het gebruik van groene energiebronnen en tegelijkertijd een nadeel van grijze energie, is het feit dat fossiele brandstoffen uiteindelijk uitgeput zullen raken. Bovendien is een groot voordeel van duurzame energie dat het voor iedereen toegankelijk is, voor zowel individuen als een land.
Er wordt onderscheidt tussen twee vormen van groene energie. Zo is er een bron van duurzame energie die elektriciteit opwekt, zoals windenergie. Daarnaast is er energie die warmte produceert, denk dan aan thermische zonne-energie. Er zijn meerdere manieren om beide vormen van energie op te wekken. De meest bekende soorten van duurzame energie zijn windenergie en zonne-energie. Er worden steeds meer manieren om groene energie op te wekken, ontwikkeld. Andere gangbare vormen van elektriciteit halen uit hernieuwbare energie, is biomassa, energie uit water, geothermische energie, waterkracht en bijvoorbeeld aardwarmte. Ook zijn er steeds meer alternatieve manieren om energie op te wekken, zoals het gebruiken van lichaamswarmte en uitwerpselen.
In de Europese Unie wordt gemiddeld 14.1 procent van de energieconsumptie duurzaam opgewekt. Het doel is hiervan in 2020 minstens 20% te maken. Daarnaast moeten de lidstaten de uitstoot van broeikasgassen met 20% terugdringen tegenover 1990. Het EEA voorspelt dat België de uitstoot tegen 2020 niet genoeg zal kunnen terugdringen. Ook de doelstelling voor het meer opwekken van hernieuwbare energie en energiebesparingen lijken we niet te kunnen halen. België ligt echter wel op koers als het gaat over het opschroeven van het aandeel van hernieuwbare energie.
Wanneer je groene energie kiest, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je ook echt groene stroom krijgt. Bij Levver kun je zelf kiezen of je voor duurzame of grijze energie wilt gaan. Begin met elektriciteit vergelijken en stap direct over naar een nieuwe energieleverancier.
Ik wil groene energie