Dag- en nachttarief
Bij het dag- en nachttarief wordt er gewerkt met twee soorten tarieven. ’s Nachts betaalt u een lagere energieprijs (nachttarief) dan overdag (dagtarief). Andere benamingen hiervoor zijn het dubbele tarief of het tweevoudig uurtarief.
- Het nachttarief geldt op piekuren en werkdagen van 22.00 – 07.00 of tussen 23.00 – 08.00 uur, afhankelijk van de gemeente waarin u woont.
- Het nachttarief geldt op daluren, ’s nachts en in het weekend.
Het dubbele tarief betekent dat elektriciteit overdag meer kost dan het dagtarief van het enkeltarief. Omgekeerd houdt dat in dat u ’s nachts goedkoper uit bent met een dubbeltarief dan met een enkeltarief.
Een voordeel van het dubbeltarief is dat u op energie besparen kunt door sommige apparaten ’s avonds te gebruiken. Door bijvoorbeeld uw vaatwasser of wasmachine op een gunstig tijdstip te gebruiken, kunt u geld besparen. In een uitzonderlijk geval kan een maandelijks abonnement met een dubbel tarief duurder zijn.
Zorg voor de juiste meter
Voor een dubbel tarief heeft u een meter met twee schermen nodig. Nieuwe meters zijn allemaal voorzien van twee schermen, dus indien u nog een oude meter in uw bezit heeft en u wilt overstappen naar het dubbeltarief, dient u dit aan te geven bij uw energieleverancier. Wanneer u al een meter met twee schermen bezit, betekent dat niet dat u automatisch gebruikmaakt van het dubbeltarief. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw netbeheerder.
Zonnepanelen en dag- en nachttarief
Heeft u zonnepanelen? Dan kan het voor u interessant zijn om in plaats van een dag- en nachttarief, over te schakelen op een enkeltarief. Het hangt af van het geplaatst vermogen en uw verbruik. U kunt het beste overstappen naar een ander tarief wanneer ook de jaarlijkse meteropname plaatsvindt. Tussentijds opstappen wanneer u zonnepanelen heeft, is immers vaak nadelig. Lees meer over overstappen en de ingang van een nieuw energiecontract.
Start met energieprijzen vergelijken of ga terug naar de begrippenlijst.