Variabel tarief
Een variabel tarief is gebonden aan de internationale gasprijs. Dat betekent dat wanneer deze prijs verandert, het tarief dat u betaalt mee verandert. Een nadeel hiervan is dat u niet van te voren weet wat u gaat betalen. Het kan zijn dat u deze maand minder betaalt dan aan het eind van het jaar. De tegenhanger van het variabel tarief is het vast tarief.
Voordelen variabel tarief
Een variabel tarief heeft verschillende voordelen:
- De prijs varieert. Het betekent dat u meer moet gaan betalen, maar u geniet ook van de prijsvoordeel wanneer de prijs op de energiemarkt daalt;
- U profiteert van een voordelig contract. Bij een vast tarief dekken energieleveranciers zich in tegen prijsstijgingen op de energiemarkt en dat wordt doorberekend aan de klant. Bij een variabel tarief is hier geen sprake van.
De variabele onderdelen van uw factuur
Het onderdeel op uw energiefactuur dat variabel kunnen zijn, is de energiekost. Die bestaat uit de vaste vergoeding (zoals de administratiekosten van de leverancier), de energiecomponent (kosten van de elektriciteit en/of het aardgas en de winstmarge voor de leverancier), de kosten van groene stroom en de kosten voor een warmtekrachtkoppeling (WKK). De jaarlijkse vergoeding staat echter altijd vast. Er zijn nog twee andere onderdelen waaruit de energiefactuur bestaat, namelijk de nettarieven en de heffingen.
Overstappen op het juiste moment
Twijfelt u over het aanschaffen van een contract met variabel tarief? In 2012 heeft de overheid de verbrekingsvergoeding afgeschaft. Dat betekent dat sinds die tijd gezinnen en KMO’s geen boete hoeven te betalen wanneer zij voortijdig hun energiecontract opzeggen. Mocht de energieprijs op een gegeven moment te veel dalen waardoor u meer betaalt dan de marktprijs, dan kunt u overstappen op een variabel tarief. Houd hierbij wel rekening met de opzegtermijn. Regelmatig energie vergelijken en overstappen kan u dus geld besparen.
Ga terug naar de begrippenlijst of ga op zoek naar de goedkoopste energieleverancier.