Vlaanderen heeft als doelstelling om in 2030 40% van haar energie op te wekken uit groene energiebronnen. Hiervoor zullen er de komende jaren onder meer veel windmolens worden geplaatst. Maar wat is nu voor ons belangrijk om te weten over de windmolens? Wat is windenergie? Wij zetten voor u de zeven weetjes over windmolens op een rij.
In de hele wereld vliegen er jaarlijks zo’n 150.000 vogels tegen een windmolen aan. Veel?! Nee, zeker niet. Als u weet dat er meer dan 100 miljoen aan hun einde komen, doordat ze tegen een raam aan vliegen. Of doordat bij 500 miljoen vogels een kat ze te slim af was. Zelfs door auto’s gaan al 60 miljoen vogels elk jaar dood.
Daarbij merken de vogels deze molens al van 3 km afstand op.
De energie die bij de productie en installatie van de molen wordt verbruikt wordt al binnen circa drie maanden terugverdiend! De opgewekte stroom is emissievrij en daarmee zijn de windmolens de duurzaamste hernieuwbare energiebron. Dus een knap staaltje groene energie.
Als heel Vlaanderen haar elektriciteit uit enkel windmolens zou weten op te wekken – zonder daarvoor een subsidie te krijgen dan zou uw factuur maar 8 euro per maand stijgen.
De molens staan bijna nooit geheel stil. 95% van de tijd draaien ze om energie te kunnen opwekken.
Om evenveel energie op te wekken met zonnepanelen als met 1 enkele windmolen moet u al gauw zo’n 33.000 vierkantenmeter zonnepanelen installeren!
Wanneer u op 500 meter van de windmolen afstaat dan hoort u maar 35 decibel aan geluid. Dit is te vergelijken met het geluid van een koelkast. De wind zelf zal meer geluid maken dan de molen.
Een windmolen kan 1.400 huishoudens van energie voorzien.
Vergelijk de tarieven op onze site energieleveranciers.be. Hier heeft u de mogelijkheid om enkel voor groene energie te kiezen.